Energiatanúsítvány még aznap!

2019.01.25

Az ingatlanok energetikai korszerűsítésére kiírt pályázatok miatt cégünk 2007 óta foglalkozik épületenergetikával, majd ebből adta magát, hogy az energiatanúsítványok bevezetése, vagyis 2012 óta vállalja azok készítését. 

Mit érdemes tudni az energiatanúsítványról?

2013 óta az adás-vétel, egy évnél hosszabb idejű bérbeadás, illetve új építésű ingatlanok esetében használatbavételi engedély/hatósági bizonyítvány kiállításának feltétele.

Kötelezővé tételének célja egyéni szinten, hogy többletinformációt biztosítson az ingatlan energetikai állapotáról a vevő részére, állami szinten, hogy statisztikai adatot biztosítson az adott terület épületállományának energetikai állapotáról, továbbá ezzel uniós kötelezettségünknek teszünk eleget. Az energiatanúsítvány szükségességével jellemzően akkor szoktak szembesülni a megrendelők, amikor az adásvételi szerződés iránti igényük már az ügyvéd előtt van. Mivel ilyenkor minden napnak komoly jelentősége szokott lenni határidő tekintetében, ezért kiemelten fontosnak tartottuk a rövid határidő bevezetését.

Fontos még tudni, hogy az energiatanúsítvány 10 évig érvényes abban az esetben, ha a kiállítás után nem történik energetikai jellegű felújítás, illetve, hogy mindig a tulajdonos - jogszabályban előírt- kötelezettsége elkészíttetni.

Milyen adatok kellenek hozzá?

Százhalombattán már annyira széleskörű tapasztalattal rendelkezünk a panellakások tekintetében, hogy ez nagy mértékben felgyorsítja a munkánkat, ennek köszönhető, hogy jellemzően egy napon belül el tudjuk készíteni a tanúsítványokat. (Ezt természetesen befolyásolhatja nem várt munkatorlódás.)

Elég egy telefonhívás (elkérjük a tulajdonos nevét, a helyrajzi számot, a lakás tulajdoni lapon szereplő pontos alapterületét, illetve néhány, a lakással kapcsolatos technikai kérdést), a megbeszélt határidőre a tanúsítványt elkészítjük, és befáradhat érte a Kodály 14/a szám alatti (lila tízemeletes) irodánkba. (Előreutalás esetén futárral is kipostázzuk a kész tanúsítványt!)

Mennyibe kerül és mit kapok cserébe?

Százhalombatta területén panellakás esetében az ára br. 12 700 Ft, ház esetében br. 20 000 Ft.

(A cég székhelye Százhalombatta, így innen kiindulva 40 km-es körzetben a kiszállási díj 5 000 Ft, azon túl 150 Ft/km.)